Bonus/malus-systeem

Het bonus/malus-systeem gaat gepaard met het opbouwen van schadevrije jaren bij uw autoverzekeraar. Wanneer u een jaar doorkomt zonder schade aan uw voertuig te claimen bij de verzekeraar, bouwt u een schadevrij jaar op. Met een schadevrij jaar klimt u op de bonus/malus-ladder, waarmee u langzaamaan een korting op uw premie opbouwt. Des te meer schadevrije jaren u achtereenvolgens heeft, des te hoger u komt in het bonus/malus-systeem en des te hoger logischerwijs de bonus/malus-korting op uw premie ook zal zijn. Het is in sommige gevallen dus aantrekkelijk om beperkte schade zelf te betalen en deze niet te claimen bij uw verzekeraar, wat ten koste gaat van uw goede positie in het bonus/malus-systeem.

Opbouw en verlies schadevrije jaren

Het idee achter het bonus/malus-systeem, is dat u als autobezitter in de bonus kunt staan of juist in de malus. In het geval van een positief saldo aan schadevrije jaren, wat u bereikt door meerdere jaren achtereenvolgens geen schade te claimen bij uw verzekeraar, komt u aan de bonuszijde in het systeem te staan. U krijgt in dit geval een zogenaamde bonus/malus-korting via uw verzekeraar op de premie voor de autoverzekering.

Wanneer u echter wel schade claimt, verliest u een deel van de schadevrije jaren. Dit verlies kan oplopen tot liefst zes schadevrije jaren, waarbij het zeker in het begin mogelijk is om een negatief saldo te bereiken. In dit geval krijgt u geen bonus/malus-korting, maar moet u juist een toeslag op uw premie voor de autoverzekering betalen. In dit geval staat u dus in de malus van het bonus/malus-systeem.