Ongeluk of schade met drank op

Autorijden en alcohol gaan niet samen. Ondanks dat we het allemaal weten gebeurd het helaas toch dat mensen met een slok op achter het stuur gaan zitten. Wat heeft dit voor gevolg voor je autoverzekering?

alcohol en autoverzekeringVerzekering met alcoholclausule

Een groot deel van de verzekeraars hebben een clausule die de bestuurder verantwoordelijk houdt bij schade veroorzaakt onder invloed. Dit betekend dat wanneer je bijvoorbeeld een geparkeerde auto raakt je verzekering eerst de schade zal vergoeden aan de onschuldige auto eigenaar maar daarna komt de rekening bij de schuldige.

Toch is dit niet altijd het geval. Omdat het verantwoordelijk houden van de bestuurder best lastig is zijn er verzekeraars die gewoon de schade zullen vergoeden en niet verhalen op de veroorzakers. Het was lastig het proces verbaal in te zien en dit weegt niet altijd op tegen de kosten.

Vanaf 1 mei hebben de verzekeraars meer toegang tot gegevens van de politie. Hierdoor is het gemakkelijker geworden om dergelijke informatie in te zien. De verwachting is dan ook dat het gros van de maatschappijen de alcoholclausule zal gaan invoeren of overnieuw zal activeren.