Meldcode nieuwe kentekenbewijs

Na 1 januari 2014 zal dan eindelijk het papieren kentekenbewijs vervangen worden. Het nieuwe kentekenbewijs zal net als het autorijbewijs voortaan bestaan uit een plastic pas. Dit heeft voordelen aangezien deze minder snel stuk gaat en een stuk moeilijker te vervalsen is. De meldcode?die normaal te vinden is op je kentekenbewijs is echter niet meer gedrukt op de pas!

meldcodeWaar heb ik de meldcode voor nodig?

De meldcode heb je nodig bij het afsluiten van een autoverzekering. Het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) krijgt deze doorgestuurd. Zij kunnen hierdoor controleren welke auto’s wel en welke niet een verzekerd zijn. Hiermee controleren zij de wettelijke verplichting om je auto te verzekeren.

Waar vind ik de meldcode bij het nieuwe kentekenbewijs?

Zoals eerder verteld stond bij het oude kentekenbewijs de meldcode er gewoon op geprint. Dit is na 2014 dus niet mee het geval. Wel heb je deze meldcode nodig om je auto te verzekeren. Je zult dus op een andere manier aan deze code moeten komen.

  1. Vraag de oude eigenaar.?De verkoper van de auto heeft deze nog wel in zijn kentekenbewijs staan. Dit is namelijk nog de oude. Noteer deze dus altijd even!
  2. Bekijk het chassisnummer.?De laatste vier cijfers van het chassisnummer is het zelfde als de code die je nodig hebt.
  3. Vraag je gegevens op. Staat de auto al op jouw naam? Dan kun je met je DigiD inloggen bij het RDW. Hier kan je daarna de meldcode opvragen.

Indien je geen code kan vinden bieden sommige verzekeraars de mogelijkheid eerst “0000” in te vullen. Wel zul je daarna de informatie altijd nog moeten aanleveren. Deze is nodig om de autoverzekering compleet te maken.

Wacht niet met het aanvragen van de nieuwe autoverzekering omdat je de meldcode niet kan vinden. Voor het onverzekerd rondrijden staan hoge boetes. Daarnaast zijn de gevolgen wanneer je schade rijdt een stuk groter wanneer je deze zelf moet bekostigen!