Nieuwe regels schadevrij rijden ongunstig voor jonge rijder

Vanaf 1 januari 2016 moeten automobilisten bij schade aan hun auto 5 schadevrije jaren inleveren. De grootte van de schade is dan onbelangrijk. Deze regel is, samen met andere nieuwe regels, vastgesteld door de Bond van Verzekeraars om meer duidelijkheid te scheppen voor de consument. Er moest meer eenheid komen tussen de verschillende schadevrije jaartabellen die door verzekeraars op dit moment gehanteerd worden. Het systeem dat nu van kracht is, is niet doorzichtig en kan leiden tot willekeur.

Meer duidelijkheid

Het programma ‘VerzekeraarsVernieuwen’ van de Bond van Verzekeraars heeft deze regels voortgebracht. De verzekerde weet door de eenduidigheid van de regels exact wat zijn schadevrije jaren zijn. Dit is vooral van groot belang als de verzekerde naar een andere verzekeraar wil overstappen.

Nieuwe regels ongunstig voor beginnende automobilisten

De nieuwe regels kunnen echter nadelig zijn voor beginnende automobilisten. Paul Huibers van Geld.nl verteld dat beginnende bestuurders nog weinig tot geen schadevrije jaren hebben, waardoor er bij ??n schade al veel negatieve schadejaren verkregen worden. Overstappen naar een andere verzekeraar kan in de daarop volgende jaren daarom lastig worden. Deze beginnende automobilisten zijn de dupe van de nieuwe regelgeving.

Als je als jonge automobilist geen schade maakt, is er niets aan de hand. Het is echter wel zo dat je ook betrokken kunt raken bij schade die veroorzaakt is door iemand anders. Er wordt daarom aangeraden om als beginnende automobilist verschillende autoverzekeringen te bekijken en vergelijken. Je bent er dan zeker van dat je een autoverzekering kiest die je het grootste voordeel zal opleveren.