Voorspelde groei van verkoop plug-in hybrides in 2019

Tegenwoordig zijn er op de Nederlandse wegen steeds meer plug-in hybride auto’s te vinden. Toch worden er op dit moment nog meer reguliere hybride auto’s verkocht. Tegen het einde van dit decennium zullen deze verhoudingen echter anders liggen.

Er is op basis van recente analyses gebleken dat er vanaf 2019 op jaarbasis meer plug-in auto’s dan reguliere hybride auto’s verkocht zullen worden. In Europa zullen in 2024 zelfs elk jaar 1.2 miljoen auto’s worden verkocht. Deze analyses zijn uitgevoerd door analisten van Automotive News Europe.

Emissie-eisen Europese Unie

Vanaf 2020 zullen er nieuwe emissie-eisen van de Europese Unie in werking treden. Deze emissie-eisen zullen zeer streng zijn. Dat het voorspeelde omslagpunt in het jaar 2019 zal plaatsvinden is dus geen toeval. Autofabrikanten zullen veel plug-in modellen introduceren, om de emissie-eisen te halen.

Vorig jaar

In Europa groeide het aantal gekochte hybride en plug-in auto’s vorig jaar in totaal met 8 procent, naar een aantal van 232.343 stuks. Slechts 40.000 exemplaren van dit aantal waren plug-in hybrides.

De plug-in die het best verkocht was van het merk Mitsubishi. De Mitsubishi Outlander PHEV werd namelijk in Europa 19.855 keer verkocht. Op de tweede plek stond de Volvo V60 Plug-in. Deze auto werd in totaal 5.441 keer verkocht. Op de derde plek stond de BMW i3 Rex, met een totale verkoop van 4.070 stuks.

Verklaring kleine groei

De kleine groei van het aantal verkochte plug-in hybride auto’s zou te wijten zijn aan het beperkte aantal nieuwe modellen dat op de markt gebracht werd dat jaar. Slechts een aantal nieuwe plug-in hybride modellen werden ge?ntroduceerd.